Wat brengt de digitale toekomst? De ons voorgespiegelde visioenen zwenken wild tussen dystopie en utopie. Nemen robots de wereld over? Betekent dat massale werkloosheid, of net de bevrijding van de last van arbeid die zwaar op ons drukt? De zaak zo voorstellen maakt de impact van digitalisering op onze economie sexy, want spectaculair — en laat het veld aan visionairen die hun lofzang op de digitale toekomst laten overvloeien in pleidooien om de instituties van de sociale welvaartsstaat als al te hinderlijk op de schop te doen.
Denktank Minerva buigt zich in over de inzet van de zgn. ‘digitale revolutie’ in verschillende studies en opiniebijdragen, weg van de mystificatie, op zoek naar de ware inzet. Hoe ziet het werk van de toekomst eruit? Wat verandert de intrede van digitale technieken, robotisering, AI… op de manier waarop onze economie georganiseerd is? Welke impact heeft dit op onze samenleving?
In Vorm geven aan digitale tijden. Over de impact van digitalisering en robotisering op de samenleving buigen elf experten uit binnen- en buitenland zich over deze vragen. De rode draad: het is zaak zelf toekomst te maken, om onze toekomst in eigen handen te houden. Het hele boek is hier gratis te downloaden.
photo credit: https://unsplash.com/photos/S-vkpXA3os8
Na de crisis van 2008 zagen we overal bezuinigingen die de arbeidskwaliteit en de dienstverlening in de publieke sector onder grote druk zetten. Laten we nu al besluiten dat de publieke sector de prijs van de coronacrisis niet opnieuw zal betalen.
De coronacrisis versterkt de ontwrichtingen die de neoliberale ideologie in ons sociaaleconomisch systeem heeft veroorzaakt. Wat leert de coronacrisis ons over de toekomst van werk?
Hoe moeten we onze fiscale regels aanpassen, gegeven die verschuiving in de verdeling van de meerwaarde van arbeid naar kapitaal? Hoe kunnen we de autonomie en de werkzekerheid van werknemers in zwakkere posities op de arbeidsmarkt garanderen? Op welke manier kunnen we vermijden dat jobpolarisatie leidt tot sociale polarisatie?
De disproportionele aandacht voor arbeidsthema’s zoals platformwerk en robotisering leiden vaak af van waar het in arbeidsrelaties nog steeds om gaat: de (tanende) werknemersmacht om aan deze veranderingen vorm te geven.
Kijkt men voorbij de hype van de “disruptieve” e-commerce, naar haar impact op werknemer en milieu, dan is het duidelijk dat het huidige businessmodel georganiseerde waanzin is.
Achter al die online bestelde pakjes gaan gespannen arbeidsverhoudingen schuil. Amazon-warenhuiswerkers, Bpost-postbodes, Carrefour-kassiersters, en platform-economie koeriers: de werknemers in de betrokken sectoren staan samen onder grote druk.
De pleidooien voor de “flexibilisering” van de arbeidsmarkt berusten op drie mythes, waardoor we kost voor werknemer, onderneming én samenleving niet zien.
Wat is de impact van de digitale revolutie op de samenleving? Dit volume brengt bijdragen samen van elf experts die, elk op hun terrein, nagaan wat de digitale revolutie betekent, en hoe we deze digitale revolutie zelf vorm moeten geven. Want hoe de toekomst eruit ziet is geen kwestie van afwachten en kijken wat komen zal: het is zaak die toekomst zelf te maken. We moeten zelf vorm geven aan digitale tijden.
Met bijdragen van Wim Van Lancker (KU Leuven), Geert Janssens (Etion), Patricia Vendramin & Gérard Valenduc (UC Louvain), Valerio De Stefano & Frank Hendrickx (KU Leuven), Koen Frenken (UUtrecht), Wouter Lips (UGent), Julie Mabilde (Team Vlaams Bouwmeester), Ben Caudron (Erasmus Hogeschool), en Geert Mareels.