Sinds 2017 schrijft Denktank Minerva ieder jaar een wekelijks opiniestuk voor Knack’s zomerreeks “De Doordenkers”. Ook dit jaar bezorgen we je samen met Knack een zomer lang scherpe opinies over een brede waaier aan progressieve thema’s.
Op basis van bestaand onderzoek is het mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van onze multidimensionele levensstandaard en waar het schoentje vooral knelt. Op basis van dat kader kan dan een aangepast sociaaleconomisch beleid gevoerd worden waarbij actief ingezet wordt op het welzijn van alle burgers.
Hoe moeten we onze fiscale regels aanpassen, gegeven die verschuiving in de verdeling van de meerwaarde van arbeid naar kapitaal? Hoe kunnen we de autonomie en de werkzekerheid van werknemers in zwakkere posities op de arbeidsmarkt garanderen? Op welke manier kunnen we vermijden dat jobpolarisatie leidt tot sociale polarisatie?
Een terugkerende kritiek op de 30 urenweek is het tijd-geld-dilemma. Volgens die redenering moet je altijd kiezen tussen tijd en geld en zou geld meestal de voorkeur genieten. Maar betekent meer tijd wel automatisch minder geld?
Deze zomer vol hallucinante weerfenomenen toont dat klimaatbeleid de absolute beleidsprioriteit van overheden op alle niveaus moet worden. Voor de nieuwe Europese Commissie betekent dit snel werk maken van een koolstofgrensheffing, maar ook het verwerpen van een handelsakkoord met Mercosur, stelt Ferdi De Ville.
Stan De Spiegelaere van Denktank Minerva staat stil bij het proces tegen France Telecom, waar werknemers op een systematische manier moreel geïntimideerd werden.
We gaan allemaal gelijkwaardig stemmen, maar vooral de beleidsvoorkeur van de rijken bepaalt welke maatregelen men uiteindelijk invoert. Vakbonden en middenveld moeten dus de politiek niet enkel overlaten aan de politici.
De dekselse begrotingsregels zitten nog steeds in de weg, wat het gelijktijdig opstarten van verschillende grote investeringsprojecten onmogelijk maakt.
De ‘taartthese’ zegt dat we de grote bedrijven en in de watten leggen, want zonder hen zijn we niets. Een idee dat dringend op op de schop moet.
Of je gaat werken, of je wordt buitengepest. De Duitse 'oprotwet' dreigt als voorbeeld te dienen voor België en andere Europese landen.
Dat progressieve partijen meeheulen met de rechterzijde wanneer het gaat over een verlaging van erfbelasting, is een schande.