2018 was het laatste jaar dat ik in de bijzondere jeugdzorg werkte. Ik wou geen deel meer uitmaken van een systeem dat kwetsbare jongeren nog verder de dieperik in duwde.
Zowel een faillissement van Brussels Airlines als een publieke lening hebben grote nadelen. Er is eigenlijk maar één goede keuze: de nationalisering van Brussels Airlines en de hele luchtvaartsector, en een einde aan de Europese race to the bottom.
Laten we definitief de pre-coronaperiode afsluiten met zijn slechte voorwaarden, asociale uren en personeelstekort. Maak van 30 uur het nieuwe voltijds in de zorgsector. Ze verdienen meer dan ons applaus.
Een luchtvaartsector in publieke handen is de enige oplossing om op economisch, sociaal en ecologisch vlak te beantwoorden aan de uitdagingen van een 21ste-eeuwse transportsector.
Waarom zouden de drie partijen samen met vakbonden en andere organisaties geen lokale gemeenschapshuizen oprichten, wijk-per-wijk?
Steeds meer bedrijven en regeringen schuiven de Europese Green Deal naar voren als kader voor het economisch herstel na corona. De Vlaamse regering knijpt echter de remmen dicht en investeert blijkbaar liever in het verleden dan in de toekomst.
Big Pharma is afhankelijk van publiek onderzoek – maar in crisistijden, zoals tijdens deze coronapandemie, doet Big Pharma er alles aan om haar producten voor een kleine minderheid voor te behouden. Het is tijd om te herdenken hoe we onze medicijnen produceren.
De regering heeft gekozen om agenten meer discretionaire bevoegdheid te geven bij de naleving van de coronamaatregelen. Te veel speelruimte kan echter zorgen voor een arbitraire politiehandhaving en kan discriminatie in de hand werken.
Deze week zijn duizenden werknemers terug op hun werkplek aan de slag gegaan. Het Belgische systeem van sociaal overleg heeft troefkaarten in de hand om hier constructief mee om te gaan: de positieve effecten van vakbonden op gezondheid en veiligheid op het werk kunnen we in deze pandemie goed gebruiken.
Wie vreest dat de gezondheidsimpact van de economische crisis groter zou zijn dan die van corona, moet pleiten voor een sterkere sociale zekerheid, robuuste openbare diensten en investeringen in de gezondheidszorg.
Tim Christiaens ziet dat we nood hebben aan een nieuwe coronaetiquette, die telewerken een beetje draaglijker maakt. Ook de overheid kan daarbij helpen.
Huisvesting lag weliswaar niet aan de bron van de huidige recessie, maar zal wel een belangrijke rol spelen in hoe die recessie zich ontwikkelt — van huurders die uit hun huis gezet worden tot het uit elkaar spatten van schuldenbellen en dalende woningprijzen.
Als de geschiedenis één ding kan aantonen, is het wel het essentiële belang van institutionele structuren zoals goed uitgeruste ziekenhuizen en een sterke sociale zekerheid. Investeren in een robuuste maatschappij die te allen tijde schokken kan opvangen zonder volkomen afhankelijk te zijn van crisismaatregelen is dus van essentieel belang.
Een voorbarige heropening van de economie onder druk van de economische elite is spelen met mensenlevens en zal ten koste gaan van onze welvaart. Bij het debat erover is het dus uiterst belangrijk dat de beleidsmakers niet enkel naar de bedrijfsbelangen luisteren.