De sociale vekiezingen in België leiden niet tot een democratie op bedrijfsniveau. Gecontroleerd experimenteren kan dat verhelpen.
De kans is klein dat de regering-De Croo een heel progressieve regering zal zijn. De vakbonden en de klimaatbeweging mogen zich dus niet laten demobiliseren door de nieuwe regering. Ze moeten de maatschappelijke strijd voortzetten om progressieve hervormingen af te dwingen.
Een Sociaal-Ecologisch Pact moet geen afspiegeling zijn van een consensus tussen arbeid en kapitaal zoals in 1944, maar net deel uitmaken van een broodnodige sociaalecologische strijd.
De coronacrisis leert ons dat de overheid op diverse vlakken een sterkere rol moet opnemen.
Het probleem is niet dat er geen oplossingen bestaan om schandalen als de FinCEN files te vermijden, het probleem is dat er geen politieke wil is om die oplossingen door te voeren.
Aan de grootste Belgische universiteiten is meer dan 90% van de onderwezen theorie in de economie-opleidingen neoklassiek van grondslag. Enkel door andere theoretische stromingen een grotere rol te geven, kan de economische wetenschap haar geloofwaardigheid als menswetenschap behouden.
Een ander economisch systeem is noodzakelijk om een duurzame en toekomstbestendige vorm van natuurbescherming mogelijk te maken.
Op papier garanderen democratieën politieke gelijkheid, maar in de praktijk komt hier heel weinig van terecht. Als arm en rijk het oneens zijn, luisteren beleidsmakers alleen naar de rijken. Ook West-Europese samenlevingen kunnen dus bestempeld worden als plutocratieën.